Това написа в Twitter Валдис Домбровскис, комисар на ЕС по въпросите на търговията

Европейската комисия постигна договореност с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия за транзита на украински стоки. Той ще бъде възобновен, а срещу това Евросъюзът въвежда извънредни предпазни мерки за защита за четири основни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Какви са тези мерки за момента не се съобщава. Най-засегнатите страни ще си поделят и помощ в размер на 100 милиона евро. ЕС удължи и с една година коридорите на солидарност за безмитен транзит от Украйна.

„Европейската комисия постигна принципно споразумение с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия относно украинските селскостопански и хранителни продукти”, съобщи в профила си в Twitter Валдис Домбровскис, комисар на ЕС по въпросите на търговията. "Предприехме действия, за да отговорим на опасенията както на земеделските стопани в съседните държави от ЕС, така и на Украйна”, посочи още той.

Домбровски съобщи и че всички точки от споразумението са договорени и с Украйна. Сред тях е и изискване България, Полша, Словакия и Унгария да оттеглят забраната за внос на украинско зърно, като Евросъюзът ще отпусне пакет от 100 милиона евро за подпомагане на засегнатите производители тези държави.

Малко след това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа, че приветства решението. По думите ѝ споразумението ще помогне на Украйна, но и ще предотврати задълбочаването на глобалната продоволствена криза.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.