Резултатът обаче не се подобрява значително, според "Репортери без граници"

България се изкачва с 20 места в годишната класация на „Репортери без граници", която организацията обяви в Световния ден на свободата на пресата. Страната ни заема 71-во място в изданието на индекса за 2023 г., след като през 2022 г. беше на 91-во.

Според “Репортери без граници” обаче прогресът на България в класацията е минимален.
„Оценката, която показва свободата на медиите, не се е подобрила значително. България остава една от най-лошо класираните държави от Европейския съюз и на Балканите”, каза Павол Салай, директор на RSF за Европейския съюз и Балканите.

„Трябва да продължим да се стремим да сме по-свободни. Изразяването на мнения и позиции да бъде основано на факти”, призова зам.-главният редактор на Factcheck.bg Георги Марчев.
Отчасти, покачването на позицията на България в класацията се дължи на проблемите, които имат другите страни. А това се оказва глобален проблем.

„През последните десет години зелената зона на нашата карта, която следи тази свобода, е намаляла перманентно. Днес тя е едва 4,4% от всички държави по света”, каза още Салай.

Сред най-големите проблеми са пропагандата и разпространението на дезинформация.
„Парадоксалното много често при нея е, че докато тя ни обяснява как ни дава повече свобода, дава ни истината или другата гледна точка, всъщност ни я отнема”, твърди Георги Марчев.

Невинаги обаче гражданите могат да се предпазят от фалшива информация. „Журналистите и медиите, от своя страна, трябва да се борят за независимост, свобода, за информация, която е потвърдена - и така хората ще върнат доверието си”, смята Марчев.

„Смятам, че за гражданите е много трудно да се борят срещу дезинформацията, защото начинът, по който работят социалните мрежи, промотира дезинформацията и избутва достоверната журналистическа информация в периферията”, обясни Салай.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.