"140 държави искат 15% корпоративен данък, у нас бизнесът обяснява, че ще фалира", обясни той

Размерът на сивата икономика се е увеличил. За 15 г. размерът на БВП нарасна 2,5 пъти. През 2007 г. размерът на сивата икономика е бил около 16 млрд. лева, сега е около 40 млрд. лева. Това заяви Любослав Костов – вицепрезидент на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) в предаването РеВизия като се позова на индекса „Икономика на светло” на АОБР.

Той защити предлаганите данъчни промени от КНСБ. „С данъчната промяна за Минималната работна заплата, която предлагаме, работещите ще имат 13-та заплата. Вътрешното потребление движи реалния икономически растеж. Инфлацията не се помпа от търсенето. В България нямаме дефиниция за спекулата, ценообразуването е сбъркано”, обясни Костов.

Пламен Димитров: Предлагаме 15% ставки на основните данъци

Той бе категоричен, че съотношението на облагането на преки и косвени данъци и на приходи в бюджета е силно изкривено. „Трудът е 2-3 пъти по-силно натоварен от капитала. Ако иска България да се стреми към Европейските държави, трябва да има и адекватна данъчна система”, обясни той.

„140 държави се подписаха, че са съгласни да имат 15% корпоративен данък, българският бизнес обясни, че ще фалира. Къде ще избяга? Във всяка държава е по-висок данъкът”, обясни синдикалистът. Сега данък печалба е 10%.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.