Мандатът на главния прокурор е 7 години

Това е третото искане за предсрочно отстраняване на Иван Гешев за трите години от началото на мандата му.  Предходните два опита завършиха без успех. Мандатът на главния прокурор е 7 години.

Иван Гешев встъпи в длъжност в края на 2019. Ако изкара целия си мандат, той ще остане главен прокурор до края на 2026 година.

На 16 юли 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внася първото искане за отстраняване на Иван Гешев.

Гешев показа оставката си и я скъса демонстративно, поиска „главата” на Сарафов (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Липса на единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности, нека не изпреварваме събитията”, мотивира се тогава Янаки Стоилов.

Какво се очаква от ВСС в следващите дни?

Въпреки стоте страници доклад за действия, накърняващи престижа на съдебната власт, Иван Гешев остана на поста си. Причината - ВСС не намери достатъчно основания за отстраняването му. От прокуратурата определиха искането като политически пиар ход.

„Честит мандат, пожелавам ви здраве, успех и съвместна работа със съдебната власт”. Така Гешев посрещна бившия правосъден министър Надежда Йорданова, когато тя пое поста.

„Аз се надявам да имаме възможност да обсъдим въпросите с вашата оставка”, отговори му Йорданова.

Второто искане за оставката на Гешев дойде от вече редовния кабинет „Петков”. Внесе го следващия правосъден министър Надежда Йорданова.

„Вероятно да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури като Министерството на вътрешните работи – примерно”, заяви тогава Иван Гешев.

„Настояването за спазването на законите, за вършенето на работата на главния прокурор честно, почтено, законосъобразно. Не е овладяване на прокуратурата. Това е правова държава”, заяви Надежда Йорданова.

7 юли 2022 г. след 13 часа дебати и среднощно гласуване ВСС реши - Иван Гешев остава главен прокурор.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ „ГЕШЕВ” ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.