Всичко останало трябва да остане за мемоари, лични преживявания, будоарни емоции, каза лидерът на ДБ

“Абсолютно императивно е да се излъчи правителство с втория мандат, трябва да се направят всички усилия това да се случи при гарантиране на определени национални политически резултати. Всичко останало трябва да остане за мемоари, лични преживявания, будоарни емоции и пр., които нямат нищо общо с нашата отговорност за съдбата на републиката.” Това заяви в интервю по БНР съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов.

Той призова акад. Денков и Мария Габриел да продължат спешно разговорите, без постоянно да сменят формулата за кабинета. По думите му, за него от самото начало не е ясно какво точно е желанието на ГЕРБ-СДС - за политически неутрален или за коалиционен кабинет.

СЛЕД ЗАПИСИТЕ НА ВАСИЛЕВ: ГЕРБ замрази преговорите, Петков с пост за качествата на Габриел (ОБЗОР)

Проф. Денков трябва да е първи в ротацията, защото това е периодът, в който трябва да се случи конституционната реформа, каза Иванов, като подчерта, че нейните носители все пак са ПП-ДБ. И ако ако тя бъде саботирана или поеме в грешна посока, премиерът може да си подаде оставката, с което пада и цялото правителство.

“За мен тази конституционна реформа е първият, най-важен тест, ако тя се случи, кабинетът може да работи неограничено време. Ако направим това, ще може да се изправим пред гражданите и да кажем - независимо кой какво минало има, работим за системното разграждане на корупционния модел”, каза съпредседателят на ДБ.

Според Иванов вече няма време за сериозни ревизии в договорената вече ротационна формула за правителство, защото президентът държи в ръцете си политическия процес и съобщава по-малко от 24 часа преди това кога ще връчи мандата, който може да връчи и в понеделник. “Този маниер на действие от засада по най-важните конституционни процедури не е много отговорен”, предупреди Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС