"Партиите, подкрепили кабинета, носят политическа отговорност, независимо дали имат министри", обясни Сотиров

150 интелектуалци се подписаха с призив политиците да преосмислят своето поведение и да отстояват евроатлантическата посока.

„Сега има възможност да се случи обединението на демократичната общност”. Това заяви бившият общински съветник Вили Лилков в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Според Лилков сегашното споразумение – независимо дали е коалиция или общо управление, създава възможност и в местната власт да има стабилност. Двете формации да работят заедно на местно ниво, призова бившият общински съветник.

„Партиите са публични институции и би трябвало заседанията им да се протоколират. Дори от заседанията на парламентарните групи се водят стенограми, протоколи. Всички реакции, че едва ли не е записан някакъв личен, семеен разговор, са абсурдни за мен. По-добре беше преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да преговарят още преди година. Казах им тогава, че и „Възраждане” и антисистемните партии ще скочат срещу това”, каза бившият депутат и настоящ политически анализатор Иван Сотиров.

Според Вили Лилков явно президентът Румен Радев не изглежда очарован от това, че се създава общо управление. Неговото поведение по време на връчването на втория мандат затвърди това впечатление. „Възраждане се борят за своята ниша в политиката, за затвърждаване на своята позиция. Въпросът е как самите политически сили от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се борят на това поведение в парламента.

„Министрите носят политическа отговорност и партиите, подкрепили правителството, независимо дали участват с министри или не – носят отговорност за кабинета. Ако те се провалят в този момент, ще налеят вода в мелницата на този прокремълски режим. В парламента трябва да започне процедура за конституционна промяна за премахване на служебното правителство”, каза Сотиров.

За идеята прокурорската колегия на ВСС да бъде контролирана от парламента, ще постигне обратния ефект на желаното – ще се увеличи политическото влияние там, смята Сотиров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook