Най-добрата политика е консервативната, когато не клатиш бюджета, смята финансистът

Нито един финансов министър от Прехода насам не се е провалял, колкото Асен Василев. Никой не е предизвикал толкова много проблеми в бюджета. Сегашното състояние на икономиката е вследствие на неговите виждания. Той е много гъвкав - ще видим дали ще продължи с великите си идеи, или под натиска на обстоятелствата ще обърне посоката. Най-добрата политика е консервативната, с която не клатиш бюджета. Експериментът с макроикономическата политика, който Василев си направи, разклати икономиката. Това каза финансистът Любомир Дацов в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%, отчете БНБ за първото тримесечие. Според Дацов обаче 10% върху нула е нула. "ПП си играха с бюджета, за да се правят на добри заради изборите. Изключиха различни сектори от обхвата на ДДС, а те носят близо 1 млрд. на годишна база. Намаляването на дефицита ще зависи от управленската програма. При структурни реформи за оптимизиране на разходите, можем да бъдем оптимисти", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.