Това е единственият български деликатес със защитено географско указание пред ЕК
За 16-и път Горна Оряховица ще бъде домакин на Празника на горнооряховския суджук - първият и все още единствен български деликатес със защитено географско указание пред Европейската комисия.
Румяна Добрева е производител на горнооряховски суджук. „Рецептата е защитена, както и целият технологичен процес. Ние сме под много строг контрол - всяка година подлежим на проверки от БАБХ и сертифицирана фирма”, посочи тя.
Добрева поясни, че се налага да се внася месо от Румъния за горнооряховския суджук. „Това утежнява цената на продукта. В България повечето от стадата са за мляко”, уточни производителят.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.