„Няма как да имаме безусловно доверие на „Продължаваме промяната”, обясни депутатът от ГЕРБ

„Г-жа Габриел остави много висока летва. Иска ми се да вярвам, че името на новия български комисар трябва да бъде дискутирано в по-широк формат. Имаме експерти, но сме достатъчно политически интелигентни, за да не обсъждаме самостоятелно подобна номинация”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев в предаването „Офанзива” на NOVA NEWS. Думите му бяха в отговор на въпроса дали се обсъждат номинации за еврокомисар и конкретно имената на Даниел Лорер и Христо Иванов. Депутатът от ГЕРБ предупреди да няма самостоятелно обсъждане.

По повод казуса „Барселонагейт” той заяви, че това е инструмент за политическа репресия. Той е спокоен за предстоящото изслушване на главния прокурор Иван Гешев в комисията LIBE, която за пръв път ще заседава с GRECO (Група държави против корупцията). „Вярвам в европейските институции и не мисля, че невинен човек може по какъвто и да е начин да бъде оклеветен”, каза Георгиев по адрес на Бойко Борисов.

„БСП и лично Нинова се превърнаха в секретариат на прокуратурата”, каза Георгиев. „Докато не приключи реформата на Конституцията, за да се гарантира, че върху народните представители няма да бъде влияно по никакъв начин, най-малкото чрез репресия, няма да има сваляне на имунитети”, каза Георгиев по повод искания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

За промените в съдебната власт, той обясни, че целта е независимост. „Когато говорим за съдебна власт, е важно институциите да са независими, за да изпълняват по най-прозрачен и справедлив начин своите функции. Следствието бе изцяло подчинено на прокуратурата. Не може да говорим за работа по съвест, а говорим за работа по указания”, каза Георгиев и подчерта нуждата от разделяне на двете институции.

„Няма как да имаме безусловно доверие на „Продължаваме промяната” за всичко, което са направили през годините. Колегите ще трябва да заслужават дали да има между нас мост, да може да работим и да излезем от кризата, в която се намираме”, обясни бившият зам.-външен министър. Той допълни, че държавата ни е в състояние да изпълним мотото „Съединението прави силата”, но има хора, които не са го осъзнали.

Георгиев каза, че имат подготвени кадри, които да влязат във втория ешелон. За връщането на Румен Спецов начело на НАП, той каза: „На този човек не бих му имал доверие. Дали да бъде освободен, е в правомощията на финансовия министър, който си го е и назначил”.

Той отказа да е тяхна номинацията на новия вътрешен министър Калин Стоянов. „Гледаме на него като на експерт”, обясни Георгиев. За Милена Стойчева, която бе в проектокабинета на Николай Габровски, а сега е министър на иновациите, той каза, че това е само сигнал, че кабинетът „Габровски” беше експертен.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини страницата ни във Facebook