Коментар на икономисти

Имаме добра база, от която да тръгнем. Възможно е да постигнем 3% дефицит, все още той е 0,6%. очакваме да дойдат годишните данъци - данък печалба, еднократният от енергетиката, дивидентите от държавните предприятия. Големите разходи са в края на годината. Капиталовите проекти се бавят, може да не се реализират тази година. Това каза за "Твоят ден" икономистът Георги Ангелов.

По думите му има още възможности да се увеличи приходната част. "Основният проблем беше несигурността при инвестициите на бизнеса, което наложи отлагане на проекти. Повишаване на събираемостта за кратко време при същите данъчни ставки може да помогне", отбеляза той. 

Икономист: Парите от Фискалния резерв може да се използват само за текущи нужди

От своя страна икономистът Преслав Райков посочи, че разходите внесоха много хаос, а държавата е започнала да ги парира, като се е чудила как да си ги възвърне. "Дефицитът от 3% може да се постигне, със сигурност и добре планирани политики. Ще се наложи да излезем на външните пазари, за да се финансираме. Тенденцията през следващите 2 години трябва да бъде ясно очертана заради еврозоната и Шенген. Преди година и малко трябваше да бъдат върнати ставките на 20%. Текуща ситуация не предполага промяна на данъците. При по-добри разчети диференциацията може да бъде премахната", смята той.

Според него е ключов преходът към ниска въглеродна икономика. "Нашата икономика е най-високо енергоемка, има огромна възможност да се възползваме. Държавните предприятия могат да се възползват и да се модернизират", подчерта Райков. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.