Всички петима души на борда са мъртви

Небрежност и липса на редица сертификати за безопасна работа на подводницата "Титан". Десетки експерти са единодушни, че компанията, която провежда експедициите до потъналия кораб титаник, не е взела нужните мерки за безопасност.

Само преди дни излезе и информация, че бивш служител, който е изразил опасения, че неправилната конструкция на плавателния съд е опасна, е бил уволнен. Късно снощи отломките на подводницата бяха намерени на морското дъно на дълбочина от около 4 километра. Петимата души на борда са загинали при имплозия, причинена от изключително високото налягане. Този процес, подобен на експлозия се случва за част от секундата. Според военни експерти това означава, че подводницата се е срутила, преди всички на борда да разберат, че има проблем.

„За съжаление са мъртви”: OceanGate за пасажерите в подводницата

Те са били на около 500 метра от кърмата на потъналия преди век кораб "Титаник". С това беше сложен край на продължилата няколко дни мащабна издирвателна операция. В нея се включиха кораби и самолети от няколко държави. Подводницата "Титан" изгуби контакт с кораба майка в неделя сутринта, час и 45 минути след началото на спускането към "Титаник". 

„Г-н Титаник" и космически турист: Кои са пасажерите в изчезналата подводница (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Тази сутрин дистанционно-управляем плавателен съд от кораба "Харайзън Арктик" е открил опашната част на подводницата "Титан" на около 500 метра от кърмата на "Титаник" на морското дъно. В последствие, дистанционно-управляемият съд е намерил още отломки. Консултацията с експерти от Обединеното командване установи, че отломките съответстват на катастрофална загуба на камерата под налягане. Въз основа на тази констатация, незабавно уведомихме семействата", заяви командир Джон Мауджър, Първи район на бреговата охрана.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.