Всяка година юни месец „Болата” е център на спорове

Около 2 хиляди рибари не могат да влизат в морето заради ограничен достъп до залива "Болата". Те подготвят протест, с който да запазят това свое десетилетно право.

„На залива Болата можело да идват само коли с туристи, но не и рибари. Решихме, че ще протестираме, спортните риболовци не са малка част от обществото, имаме право да риболуваме”, каза пред NOVA Виктор Лучиянов, рибар.

Отпадна забраната за риболов в Дунав - какви са цените на прясната риба

Той обясни, че от Варна до Дуранкулак няма място, където рибарите да пуснат безплатно и законно своите лодки за улов в морето. По думите му на Каварна има изградено съоръжение, но то е опасно „В последните няколко години „псевдоеколози”, амбулантни търговци и каравани идват тук, на залива Болата. Странно защо за тях е голям проблем рибарите да упражняват хобито си. Има колеги, които имат възможност да си пуснат лодката срещу заплащане, но за мнозина други не могат”, каза Лучиянов. 

„Никой от нас не иска да си пусне лодката през пясъка. Апелираме от 7 г., да бъдат изградени такива съоръжения”, обясни Виктор Лучиянов.

Рибар почина, а друг е в болница, след като лодката им се обърна в Китен (ВИДЕО+СНИМКИ)

От община Каварна съобщиха, че в деня, в който полицаи са спирали рибари да пускат лодките си в морето, е имало молба от администрацията към полицията да охраняват ремонта на пътя. Всяка година юни месец „Болата” е център на спорове.

Кметът на с. Българево Георги Янев обясни, че всяка седмица през лятото имат някакви проблеми. „Някой е снимал как пускат лодка, а някой снимал ли е караваните и палатките и как се чисти след тяхното пребиваване”, запита Янев.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Променят заповедта, забраняваща риболова по части от Черноморието

Рибари излязоха на протест

„След като ще забраняват риболова, да забранят и къмпингуването, кемперите, палатките и паленето на огньове”, призова кметът и допълни: „Трябва веднъж завинаги да има ред”.

Край залива бе и бай Ташко от с. Българево – дългогодишен рибар. Той обясни, че от 40 г. лови риба на това място. Според него рибарите трябва да могат да си пускат лодките, за тях това е поминък.

Още за готовността на рибарите да протестират гледайте във видеото.

Репортер: Надежда Карапанчева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook