Искането за пренасочването й дошло от ГЕРБ-СДС

Въпреки обещанието, че днес ще има лидерска среща между първите две политически сили в парламента, такава не се проведе. Искането за пренасочването й дошло от ГЕРБ-СДС.

Идеята е с лидерската среща двете формации да сближат позициите си в управлението на страната.

„Ясно е, че тази среща е много важна и че с нея трябва да се решат много проблеми, така че не е добър знак, че се отлага. Надявам се да става въпрос за логистичен проблем. Все още не бих правил заключения”, заяви Христо Иванов.

„Отложихме срещата за утре”, заяви Кирил Петков. Причината била – график.

С провал започна и работата на комисията по имунитети, която днес се събра за първи път. С нея трябва да се вземе решение дали Бойко Борисов, Даниел Александров от ГЕРБ-СДС и Димитър Аврамов от ДПС, да останат без имунитетите си. Те бяха поискани от Иван Гешев, докато все още беше главен прокурор. Кирил Петков вече се отказа от закрилата си. В комисията обаче възникна спор има ли кворум, или не, след като БСП И ИТН не излъчиха свои представители в нея и съставът на комисията е само от 8 души.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се събраха на среща за Конституцията

„Възникна спор, защото по решение трябва да са 12 членовете, а всъщност са 8, а присъствахме само 5 души. Така председателят на парламентарната група прецени, че трябва да се прекрати заседанието”, обясни Никола Минчев.

Спор имаше и заради формата на заседанието - дали да е открито, или закрито.

„Става това, което знаем и от записите - че ще се опитат да изпират имунитети. Няма как на открито заседание да се гледа досъдебни без разрешенията на прокуратурата”, каза Николай Дренчев.

Липса на кворум провали първото заседание на Комисията по имунитетите

„Комисията е със срок до 18 юли и не мисля, че ще се наложи удължаването й”, каза Никола Минчев.

Междувременно комисията по външна политика прие с 11 гласа „За” и 3 „Против” проект на декларация за присъединяването на Украйна към НАТО .

„С тази декларация подкрепяме и даваме възможност на българското правителство на предстоящата среща във Вилнюс да лобира да даде ясна подкрепа за членството на Украйна в НАТО, след края на войната на нейна територия свърши”, заяви Екатерина Захариева.

„Това е знак, че един ден когато скоро, надявам се, се възцари мира, Украйна ще има нашата подкрепа”, каза Христо Иванов.

Вероятно утре декларацията ще бъде гласувана и в пленарната зала.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.