Вижте реакциите на партиите

Новината за визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас предизвика разнопосочни реакции в парламента. Повечето партии са обрани откъм коментари.

Първи с реакция излязоха от „Възраждане”. С обръщение в социалните мрежи, лидерът на партията Костадин Костадинов критикува остро посещението на Зеленски у нас.

Зеленски вече е в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

От ГЕРБ и ПП-ДБ пък приветстваха визитата.

„Посещението на г-н Зеленски е важно, за да се стиковат отношенията между България и Украйна, особено по линия на евентуални помощи, които можем да изпратим към Украйна. Това включва и военна помощ, и всякакви други взаимоотношения, например да се разреши на българския министър на енергетиката да преговаря с украинския си колега за продажбата на двата реактора, които така или иначе не се използват”, каза Георги Ганев от ПП-ДБ.

"Зеленски е световен лидер и това, че е избрал днес да бъде в София показва, че България, с новото си правителство, може да бъде стабилен партньор", категоричен е Кирил Петков. По думите му посещението показва още, че сме значим фактор в Европа. 

Зеленски: Ще проведа задълбочени разговори с Денков и Радев

„Тези реактори не могат да бъдат използвани повече в нашата държава. От тази гледна точка по-добро от това ние да ги продадем и то на цената, на която сме ги купили минимум – залага се 1,2 милиарда начална, тоест може да бъде и по-висока, означава, че ще сключим една изгодна за държавата сделка”, каза Георг Георгиев, ГЕРБ-СДС.  

„Посещението на Зеленски е напълно в духа на посещенията, които той направи в почти всички държави членки на ЕС и НАТО. Посещение, което обаче е закъсняло поради много обстоятелства. Най-вече поради управлението на служебните кабинети и неясната и недостойна позиция на президента по време на управлението на служебните кабинети, както и недостойната позиция, която поддържаше правителството на Кирил Петков. За да не се разтури коалицията с БСП, накараха министъра на отбраната на Украйна да стои в  кулоарите на парламента. Тогава не направиха нито една смела стъпка. Не разбирам възторга им в момента. Би трябвало да бъдат по-скромни”, каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

И припомни, че позицията на партията не се е променила от ден 1. „Знамето на Украйна е в централата на ГЕРБ-СД и безрезервно с всички сили сме оказвали всичката възможна подкрепа на държавата. Приветстваме посещението на Зеленски. Надяваме се то да бъде ползотворно и, разбира се, продължаваме да поддържаме всички възможни действия, които ще доведат до успешен завършек на тази война в полза на Украйна. Бих поздравил г-н Зеленски за мъжката позиция и за това, че мотивира своите граждани и боиците на фронта не само да удържат първоначалните нападения на руската агресия, а и да отвоюват обратна територия”, допълни Митов.

„Президентът на Украйна идва, не за да се срещне с нашия президент, а с американския премиер – Денков. Идва, за да ни провокира, да ни дразни. Защото американският посланик тук има една-единствена цел – гражданска война в България и след това въвличането ѝ в мащабен конфликт", каза лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов в коментар в профила си във Facebook. 

Костадинов се обяви и против предложението двата руски реактора за АЕЦ „Белене“ да бъдат продадени на Украйна.

„Нека да изчакаме събитията през деня. Не мога да кажа дори къде е г-н Зеленски. Нека да стане ясно първо къде е”, заяви Георги Свиленски от БСП в кулоарите на парламента в отговор на въпрос за очакванията му за визита на украинския президент. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи: "Българският национален интерес беше продаден три пъти за един ден голям шлем за националното предателство".

 

От ДПС изтъкнаха своята евроатлантическа ориентация.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна евроатлантическата ориентация на своята партия. „Тази евроатлантическа ориентация според нас не подлежи на ревизия, напротив, трябва да сме лоялни и достойни членове на съюзите, в които членуваме. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски за нас е оценка за правилното поведение на България”, каза Карадайъ. 

 

Според Ангел Найденов по време на визитата може да очакваме искане за разширяване на военната помощ.

„Това е важно посещение, изпълнено с доста символизъм и за Украйна, за България и за широкия Черноморски регион. Това е обичайна визита на един държавен глава на страна, с която България има активни отношения”, заяви бившият военен министър Ангел Найденов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите му от ключово значение е, това, че България е втората страна в Източния фланг на НАТО след Полша за такава визита. Страната ни получава признание за помощта си, смята Найденов. Той очаква по време на разговорите в страната ни да бъде поискана още военна помощ – боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически средства.

Според Светослв Балабанов от ИТН също одобри визитата, но допълни: "Въпросът е с каква цел се осъществява, все още е неясно за нас. От Министерски съвет мълчат". 

 

Найденов: Очаквам Зеленски да поиска още боеприпаси по време на визитата си у нас

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.