Вижте какво съветват огнеборците и горските служители

С покачването на температурите започна и сезонът на пожарите. Ежедневно екипи на пожарната реагират на десетки сигнали за горящи сухи треви, горски масиви или селскостопански земи в цялата страна.

Само за пет дни у нас са потушени над 500 пожара. Едих от тях пламна във вилната зона на Русе. Огънят стигна буквално до вратите на хората. Горяха и сухи треви на автомагистрала „Тракия”, а димът блокира движението за час.

Голям пожар в близост до жп линията София - Пловдив (ВИДЕО)

Огнеборците казват, че над 90% от случаите сред природата са дело на човешка дейност. Заради високите температури и опасността от пожари съвместни патрули между огнеборци и горски тръгваха на обходи с цел превенция. На един от тях - в Природен парк „Витоша”, присъства и екип на NOVA.

Сред най-големите опасности за възникване на пожари са нерегламентираните огнища. Затова в парка на няколко места са обособени циментови пръстени, в които безопасно да се пали огън. На всички останали места това е забранено.

Пожар пламна в сметището на Русе (ВИДЕО)

Ако правилата не се спазват, следват глоби, които варират от 200 до 2000 лв.

Въпреки че повечето сигнали за пожар идват от местни жители, за да локализират бързо огъня в Югозападна България пък следят горските масиви от девет наблюдателни кули. За целта е обособен и контролен център.

"Откритият огън много лесно се разпространява на повърхността. Малкият полъх на вятъра води до горски пожар, когато пожарът е върхов щетите са сериозни – изгаря цялата екосистема", заяви инж. Николай Николов, зам.-директор на Регионална дирекция по горите - София.

За миналата година на територията на страната са станали 220 горски пожара с материални щети. При над 8800 от случаите са горели сухи треви.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.