Анализът показва още, че той е имал много по-тъмна кожа от колкото се смяташе до момента

Най-известният и изследван неолитен Леден човек Йоци е бил подложен на ново иновативно изследване. То включва създаването на геном с високо покритие и е довело до някои неочаквани разкрития за неговото генетично наследство.

В своя последен доклад  учените казват, че Йоци притежава характеристики, които се различават значително от по-ранните негови изображения.

Археолози откриха мумия на повече от 1000 години в Перу (ВИДЕО)

Анализът разкрива, че той е имал тъмна кожа, тъмни очи и релефна линия на косата.

„Можем отново да потвърдим, че той е имал кафяви очи, но открихме, че цветът на кожата му е бил  много по-тъмен, отколкото си мислехме. Също така открихме, че най-вероятно е бил плешив поради генетично предразположение да губи косата си “, каза Алберт Зинк от Институтът за изследване на мумии в Болцано, Италия.

Предишни изследвания предполагаха генетична връзка между Йоци и съвременните жители на Сардиния. Но на този етап изследователите смятат, че тези заключения са били достигнати преди наличието на по-широк спектър от човешки геноми.

Тайните на "златната" мумия разкрити с компютърна томография (СНИМКИ)

Проучването показа, че над 92 процента от генетичния състав на Йоци произхожда от ранните анадолски фермери. Това откритие хвърля светлина върху сложната миграционна история на европейците. Резултатите показват също, че алпийският регион е служил като генетична бариера, ограничаваща генетичния обмен между населението на Ледения човек и общностите, разположени на север и запад от Алпите.

Смятан за една от най-изключително запазените ледени мумии, Йоци е намерен от туристи в Тиролските Алпи през 1991 г. Висок 160 сантиметра, той е бил на около 45 години, когато намира смъртта си от стрела изстреляна от неизвестен нападател преди около 5300 години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Мартин Николов