Пламъците са обхванали 600 декара борова гора

Голям пожар край Чепеларе. Пламъците са обхванали 600 декара борова гора. Огънят е локализиран, но теренът е изключително труден. В борбата с пламъците се включи и втори военен хеликоптер.

Голям пожар край Чепеларе, хеликоптер се включи в гасенето (ВИДЕО+СНИМКИ)

Много доброволци, служители от 8 горски стопанства и тежка техника също ще помагат на пожарникарите.

"Има места, на които пожарът все още не е локализиран заради труднодостъпния терен. Разчитаме на 8 горски стопанства, два хеликоптера, над 6 противопожарни автомобили, водоноски", заяви Стоян Кузмов, зам.-кмет на община Чепеларе. Наблизо обаче няма водоеми, като това затруднява хеликоптерите да зареждат вода. 

"Няма опасност за населените места Хвойна и Забърдо. Действащите огнища са 3, но не са върхови, пожарът е низов", допълни инж. Атанас Станков. Усилията на над 100 пожарникари, горски служители и доброволци са насочени към тях. 

По думите му огънят най-вероятно е тръгнал от незагасена цигара, изхвърлена от преминаващ автомобил по главния път Асеновград - Смолян. Полицията издирва човекът, причинил пожара, а прокуратурата започна разследване по случая. 

"От кола е хвърлен фас, от горната страна. Като барут е, всичко е изсъхнало, не е горяло от три-четири месеца. Дано да завали, иначе трудно ще се овладее", смята Галя Кирева.

През нощта пожарът в боровата гора се е разраснал е и погълнал над 600 декара черен бор. На сутринта стана ясно, че огнищата са три. Усилията на над 100 пожарникари, горски служители и доброволци са насочени към тях. 

Цяла нощ семейство Юрукови са били в готовност да се евакуират. Къщата им е най-близо до пожара. "Не спахме, притеснявахме се от пожара. Имаше силен дим, непрекъснато излизахме навън, за да виждим каква е ситуацията", разказва Зорница Юрукова. "Отглеждаме 13 коня, с които работим, притежаваме конна база. Готови сме да ги евакуираме всеки един момент, заради недостига на кислород", споделя съпругът ѝ Георги. 

Община Асеновград информира, че вследствие на пожара, се е получило задимяване по поречието на р. Асеница. То засяга селата Нареченски бани и Бачково, както и самия Асеновград. Оттам съветват жителите на общината да излизат на открито само при необходимост. Силното задимяване поставя в риск живота на екипажите на двата хеликоптера.

Георги Терзиев е един от доброволците, които от вчера са в огъня. "Взел съм две резачки, лопата и мотика за пресичане на огъня. Положението е сериозно. Огънят гори сериозно. Вчера около километър ивица пресякохме, изгасихме", обясни той.

Два булдозера днес направиха просеки по склона, за да пресекат пътя на огъня.

Силното задимяване постави в риск живота на екипажите на двата хеликоптера, които се включиха днес в гасенето. Липсата на близък водоем се оказа сериозна пречка пред тях.

"Вчера черпиха вода от 40-те извора и от Лъки. Причината да не се черпи от тук е, че двата склона са много близо до реката и самият пилот на хеликоптера го е страх да не стане беля", обясни Стоян Кузмов.

В късния следобед се разгоря ново огнище на километър от основния пожар.