"Формално има обществена поръчка, но проектът е бил договорен и поръчан на друго място", обясни той

"Хакнатите имейли на руския политик Александър Бабаков показват кой е истинският поръчител, кой е началникът на проекта „Турски поток” и доказателства как се е нарушавал закона. Говорим за институциите – не само за управляващите държавната компания „Булгартрансгаз”, а и за нейните принципали – всички са формални изпълнители на политическа воля, спусната отгоре и на практика са едни гумени печати". Това заяви разследващият журналист Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ) в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Втората част от мейлите показва връзка с една българска банка, собственост на Цветелина Бориславова. От финансовата институция изпратиха съобщение до NOVA снощи, в което се казва, че „това е една от обслужващите банки на консорциум „Аркад” в проекта заедно с американски банки. Дружеството е открило своя сметка още преди търга. Към лятото на 2019 г. Руската федерация беше основен доставчик на горива в България, а посочените лица и компании не са били обект на санкции”, се казва в съобщението от банката.

По думите на Стайков с това писмо от банката потвърждават, че е имало такива срещи между истинските участници в проекта, но нищо лошо не е ставало. „Александър Бабаков е санкциониран от 2014 г. от американското финансово министерство. От 2017-та година там са и двама души от неговия екип, единият от тях е получател на въпросния имейл”, категоричен е Стайков. „Видяхме да се разпространява едно невярно твърдение”, допълни той.

Видяхме, че формално има обществена поръчка, но проектът е бил договорен и поръчан на друго място. Трябва да припомним историята на българо-руските отношения, проблемите около изграждане на "Южен поток", след което последва период на малка „студена войничка” – за 2-3 г. нямаше никакви посещения на високо ниво. През месец май 2018 г. имаше изненадващо посещение на премиера Бойко Борисов в Москва, тогава се говореше за голям брат, малък брат, кой ще прощава, кой няма да прощава”, обясни Стайков.

Сигнал срещу руски депутат във връзка с "Южен поток"

Хакнатите имейли показват истинските участници и началници в тази процедура. Ако е имало преговори, това се наричат съвместни договорени действия между участниците в този търг, манипулиране, антиконкурентна практика и се предвиждат глоби по закон.

„Първото нещо, което показват мейлите, е кои са истинските участници в тази процедура – има една руска и една саудитска страна – ТНК и Аркад. В България бе завоалирано през една люксембургска компания, трябваше да се проверяват три нива назад и да се види кой е истинският собственик на тази фирма. Премиерът Борисов много държеше да се казва, че това е международен консорциум с европейско участие”, обясни журналистът.

Той обясни, че хакнатите мейли показват освен кои са истинските участници и кои са истинските началници – екипът на личния съветник на президента на Русия Владимир Путин. Името на Александър Бабаков е замесен в много корупционни скандали, един от тях е български – през 2013 г. във връзка с предишен проект.

Припомняме, т.нар. Балкански поток също бе наричан „разширение на газопреносната мрежа в България”, въпреки че няма нито едно кранче, което да свързва протичащия природен газ с българската газопреносна мрежа. При изпълнение на проекта не е ангажиран нито един български заварчик, което е нарушение на трудовото законодателство, поясни Николай Стайков. Цял списък със закони е бил нарушен, смята той.

От екипа на предаването поканиха целия енергиен екип на ГЕРБ да обяснят твърденията.

Журналистът Огнян Стефанов: Няма следи за обща фирма на Божков с Пригожин

Относно завръщането на бизнесмена Васил Божков в България Стайков каза, че може да има и политическо намесване в опозиционната ниша. „Нищо чудно да се окаже, че ще имаме нов политически участник. За разследването на прокуратурата – срещу Божков има списък с обвинения, но там липсва корупция, а това е на практика престъплението, за което той направи самопризнания. Корупцията бе изпусната в този списък, защото трябва да се пита и другият участник, а явно това е неудобно”, допълни Стайков.