Той подчерта, че ЕС подкрепя стабилизирането на обекти, засегнати от „варварско унищожение от Русия“

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел пристигна на необявено посещение в Одеса, предаде агенция УНИАН. Неговата пресслужба публикува видео с кратко интервю с дипломата, записано в стените на Преображенската катедрала, която претърпя значителни щети по време на руска ракетна атака през юли тази година.

Борел: Да се заделят до 5 млрд. евро годишно в общ фонд за Украйна

„Одеса е красив, исторически град. Той трябва да бъде в заглавията на вестниците заради своята жизнена култура и дух, мултиетническо общество, красота и история. Вместо това се появява в новините по този начин – като честа мишена на войната на Путин , който унищожава пристанищната инфраструктура и древните църкви. Това е добър пример за това как Русия се опитва да унищожи Украйна", каза Борел, сочейки стените на полуразрушената катедрала.

Той подчерта, че ЕС подкрепя стабилизирането на обекти, засегнати от „варварско унищожение от Русия“. Коментирайки годишнината от официалното анексиране от Русия на украинските територии в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, дипломатът подчерта, че Украйна има пълното право да се защитава от руската агресия и да възстанови пълния контрол над своята територия. Според Борел посещението му в Одеса е демонстрация, че ЕС ще подкрепи Украйна в борбата й с финансови и военни ресурси.

Борел: Иран държи шведски дипломат от ЕС повече от 500 дни

Източник: БГНЕС