Днес се очаква Синода да излезе с позиция и последващи действия

Първо заседание на Светия синод, след като руското посолство затвори храма „Свети Николай” в София. До това действие се стигна, след като ДАНС поиска от България и бяха изгонени трима чужди духовници, които служиха в храма.

Междувременно патриарх Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, но те не бяха допуснати в нея.

„Църквата е руска, пратили сме писмо до РПЦ. Ще четем документи”, заяви митрополит Гавраил на влизане на заседанието на Светия синод.

„Да, време е да се отвори храма. Миряните искат да се молят на Св. Серафим”, заяви Григорий Врачански.

„Трябва да отворим храма”, смята митрополит Яков Доростолски.

Митрополит Кипирян, говорител на Синода, обясни, че след заседанието ще излязат и ще кажат какво е решено.

През 2011 г., според ловчанския митрополит Гавриил БПЦ е приела документ, който урежда съществуването на руското подворие у нас и според него тогава храмът се е превърнал в посолски. Според други митрополити обаче подобен документ не е бил подписан от тогавашния български патриарх Максим.
 
През 1936 г., според доцент Костадин Нушев от Богословския факултет, храмът е бил прехвърлен на българската държава заради това, че е бил в окаяно състояние и тогава Русия не е можела да се грижи за него. Очаква се подобен документ да бъде разгледан в Софийската митрополия, където би трябвало да се пази документът за собственост.
 
„Това е църква, която е строена като посолска, от Русия. И след това вече историята е известна. Подкрепям идеята да се отвори, но да стане според каноните и законите”, заяви ловчанският митрополит Гавриил.
 
„Всеки храм трябва да е отворен. Ще беседваме днес и ще видим какво може да се направи. Ще извадим фактите и документацията”, коментира врачанският митрополит Григорий.
 
„Ясна ми е чия е собствеността”, твърди доростолски митрополит Яков.