"Страната ни наблюдава внимателно събитията в Близкия Изток", заяви премиерът Николай Денков

Къде стои българската държава на фона на кървавия конфликт между Израел и „Хамас”? От неделя вечер правителството обяви повишена тревога за стратегически обекти, като гари и летища. Минути след 20 часа снощи правителственият ни самолет излетя към Израел за втори курс на евакуация. В първите часове на новия ден на българска земя пристигнаха 76 наши сънародници и 14 чужди граждани. Все още от Израел пристигат и единични граждански полети. А експерти предупреждават - тепърва ще усещаме икономическите последствия от войната между Израел и терористичната групировка „Хамас”.

България остава в най-ниското ниво от заплаха за терористична дейност, но страната ни наблюдава внимателно събитията в Близкия Изток.

„Следим много внимателно ситуацията, защото има потенциал за много сериозна ескалация. От една страна двете страни – Израел и Палестина, от друга страна -  Иран и от трета - САЩ и Русия. Всяка една трябва да помисли как би могла да деескалира този конфликт”, заяви премиерът Николай Денков.

ЕВАКУАЦИЯ ОТ ИЗРАЕЛ: Втора група български граждани пристигна у нас

Според премиера изходът от конфликтът ще е труден, но силно необходим. „Опасността да се разрази много по-голяма буря е сериозна”, подчерта министър-председателят.

Засилени мерки за сигурност вече има на много места в България, най-вече там, където има представители на еврейската общност или израелски граждани. На хиляди километри от Израел, насилието, изгубените животи и отвлечените деца предизвикват ужас в еврейската общност.

„За нас новините, които дойдоха в събота, бяха нечувани. Много от нас имаме близки, роднини, приятели в Израел. Тази тревожност от това, какво се случва с тях и какво ще се случи, стои”, посочи Максим Делчев, Организация "Шалом".

Още вчера организацията на евреите в България „Шалом” е била потърсена от службите ни. „България, както и повечето европейски държави, вдигнаха нивото на тревожност спрямо обектите, които са свързани с еврейската общност или Израел. За радост беше ни и осигурена допълнителна охрана от страна на полицията и наши колеги, които се занимават с нашата със сигурност, провеждат разговори с съответните служби”, заяви Делчев.

ОТВЕТНИЯТ УДАР НА ИЗРАЕЛ: Пълна блокада на Ивицата Газа, невиждана по мащаб мобилизация

Извън наблюдението на конкретни обекти, в най-ниското „зелено” ниво на риск остават държавните институции. При ескалация, службите предупреждават за възможност от нова бежанска вълна, а това не изключва и риска от навлизането на членове на терористични организации. Премиерът не беше категоричен дали президентът трябва да свика КСНС.

„В случая, когато има такова изостряне на напрежението, може би си заслужава да се свика. Но при положение, че сме в предизборна кампания - трябва да се види какъв ще е резултатът от един такъв съвет”, подчерта Денков.

Страната ни е готова да помогне и с хуманитарна помощ, както и да продължи да изпраща правителствения самолет за евакуация от Израел. „Следим колко хора искат да се върнат и - ако има достатъчно и е безопасно, ще направим още един полет”, заяви премиерът.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК