„Трябва ни незабавен хуманитарен достъп до Газа", обясни Антониу Гутериш

Точно седмица след безпрецедентните атаки на „Хамас” срещу Израел и последвалия военен отговор, все по-непосредствена става заплахата от сухопътна израелска операция в Ивицата Газа. Израел призова половината население на палестинския анклав да се евакуира, за да се избегнат цивилни жертви.

Хиляди палестинци продължават да бягат през опустошените улици на Газа, за да се спасят от надвисналата смъртна заплаха. Седмица след атаките на „Хамас”, израелската армия призова за евакуация на над един милион жители на северната част на Ивицата Газа. Обитатели на този гъсто населен район, където се намира и град Газа, са призовани да се насочат на юг, заради подготвяната сухопътна операция на Израел. Крайният срок изтече в 5 часа тази сутрин.

Израел: Убихме шефа на военновъздушните сили на "Хамас" в Газа

„Това е геноцид, не война, а геноцид. И това е опит за изселване на хората от ивицата Газа, но това няма да се случи”, каза Мохамед Садек, жител на Ивицата Газа.

Призивът на израелските военни предизвика сериозни опасения по света, тъй като масовото изселване излага на опасност живота на стотици хиляди жители на анклава.

„Преместването на над 1 милион души през гъстонаселена военна зона към район без вода, без храна или места за настаняване, когато цялата територия е под обсада, е много опасно, а в някои случаи – невъзможно”, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

ТЯ Е ПОЛКОВНИК ОТ ИЗРАЕЛСКАТА АРМИЯ: За войната в Близкия Изток и цената, която ще плати светът

Той подчерта, че е в постоянен контакт с лидерите в региона, за да се намали страданието на хората и да не се допусне допълнителна ескалация.

„Трябва ни незабавен хуманитарен достъп до Газа. За гориво, храна и вода за нуждаещите се. Дори войната има правила”, обясни генералният секретар на ООН.

Израелската армия обяви, че през последното денонощие е извършила няколко навлизания навътре в територията на ивицата Газа за издирване на терористи и оръжия, както и за откриване на изчезнали лица. Израелските удари по десетки цели на „Хамас” продължиха през нощта и през днешния ден. А в телевизионно обръщение израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани, че това е само началото.