Естония има подобно обяснение за инцидента

Подводен телекомуникационен кабел между Швеция и Естония е бил повреден от външна сила или чрез манипулация вероятно по същото време, когато газопроводът между Финландия и Естония е бил деформиран. Това заяви днес шведското министерство на отбраната, предоха световните агенции.

"Беше потвърдено, че кабелът е бил повреден от външна сила или чрез манипулация. Щетите не са засегнали функционирането на кабела. Повредата е станала в естонската икономическа зона", се казва в изявление на министерството.

Шведското министерство на отбраната

На 17 октомври шведското правителство съобщи, че е получило информации, според които телекомуникационен кабел, свързващ двете страни, е бил повреден, но без да може да идентифицира причината. Този инцидент е станал в същия времеви прозорец, като възможният саботаж на газопровода "Балтикконектор", доставящ газ на Финландия от Естония.

Относно газопровода, Финландия е фокусирала разследването си върху китайски кораб, който е бил в района на нанесените щети, посочва Франс прес.

"Естония е подала сигнал, че следи от физически сблъсъци са били идентифицирани по кабела. Тя също така смята, че щетите, причинени по газопровода и комуникационния кабел между Финландия и Естония, са свързани с щетите, причинени на комуникационния кабел между Швеция и Естония", заяви Карл-Оскар Болен, министър на гражданската отбрана на Швеция.

Путин отрече Русия да стои зад повредата на Балтийския газопровод

Министърът на отбраната на Швеция Пол Йонсон пък заяви, че от шведска страна на мястото на инцидента е бил пратен кораб на шведските въоръжени сили "Белос", който да проведе разследване.

Десет страни в Северна Европа, сред които Финландия, Швеция и Естония, се договориха в средата на октомври да работят за засилване на наблюдението на техните инфраструктури, които са от съществено важно значение, след инцидента и спирането на газопровода между Естония и Финландия. НАТО също засили присъствието си в Балтийско море.

По повод на инцидентите с кабелите между Естония и Финландия и Естония и Швеция и на инцидента с газопровода между Естония и Финландия Ройтерс съобщава, че два кораба са били на трите места на инцидентите по времето, на което са били нанесени повредите.  Агенцията се позовава на данни на "Марин трафик" - компанията, проследяваща движението на плавателните съдове. Двата кораба са  - "Ню полар биър", плаващ под флага на Хонконг, и "Севморпут", плаващ под флага на Русия.

Финландия подозира саботаж срещу газопровода, свързващ страната с Естония

Естонското външно министерство пък съобщи, че е в контакт с китайските власти в рамките на разследването относно повредите на двата телекомуникационни кабела в Балтийско море.

По-рано днес Китай призова за обективно, справедливо и професионално разследване на случая с нанесените щети на газопровода между Естония и Финландия.

А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че Москва няма нищо общо с инцидентите.

Източник: БТА, Габриела Големанска