Десетки хора продължават да се надяват да бъдат пропуснати през пункта "Рафа"

Израелската армия обяви, че е приключила с обкръжаването на град Газа, но допълни, че прекратяването на огъня не стои на масата. Градът беше най-гъсто населената част от ивицата, но преди седмица Израел нареди на цивилните да започнат спешно придвижване към южните територии.

Не е ясно колко цивилни има в град Газа, но според доклади десетки хиляди сгради са били повредени, а най-малко 25% от жилищните блокове - напълно изравнени със земята.

"Хамас": Най-малко 80 убити при нощните удари на Израел в Газа

Десетки хора продължават да се надяват да бъдат пропуснати през пункта "Рафа". 36 наши сънародници успешно успяха да напуснат конфликтната зона. Това стана възможно, след като границата с Египет беше отворена за първи път след началото на ескалацията между Израел и „Хамас”.

„Това е петият ми опит да напусна Газа. Трябваше да замина в неделя, а това беше вторият ден от войната, но не можех просто да оставя семейството си и да им кажа: „Чао, ще се видим от другата страна”. Затова останах в Газа, а войната ескалира толкова бързо. За съжаление, дори не се вълнувам да напусна Газа, защото тук остават толкова много хора, които обичам. Не знам дали някога ще мога да видя семейството или приятелите, които остават тук”, каза палестинката с американско гражданство Сюзан Бесийзо.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК