То трябва да се случва със скоростта, зададена от Европа, каза зам.-председателят на Камарата

Индустрията прави много неща, независимо от дневния ред на политиците. Но на нас ни трябва законодателната власт, за да се създаде правилната рамка и да може индустрията да се трансформира със скоростта, задавана от Европа, и да има възможност за иновации, с които да предлага по-устойчиви продукти. Това каза заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Мария Минчева по време на конференция "Зелена трансформация: Кръгова икономика и устойчиво развитие - хора, материали и бизнес модели". Организатори на събитието са списание "Ентърпрайс" (Enterprise) и БСК.

Властта в България заяви глобални амбиции

Минчева отбеляза, че зелената трансформация стана интересна в последните няколко години, но за БСК от близо 30 години това е едно от основните направления на дейност. Минчева спомена и техния център "Чиста индустрия", който много активно работи с предприятията и помага да се прилага законодателството както на национално ниво, така и това, което идва от ЕС.

„Важно е да се говори все повече за зелените трансформации и новите подходи, които се прилагат и които трябва да показват колко е необходимо бизнесът и хората да мислят в тази посока. Ние сме тези, които трябва да дадем все повече информация на хората и те да го осъзнаят", посочи заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов. По думите му дори новите икономически инструменти, които ЕС въвежда, са в тази насока.

Още по темата гледайте във видеото.