Те са открити от водолази

Израелският военноморски флот откри десетки оръжия и военна техника в Средиземно море, близо до брега на Ивицата Газа, съобщи израелската армия, цитирана от ДПА.

По твърдение на израелската армия палестинското ислямистко движение "Хамас" е възнамерявало да използва тези оръжия и взривни устройства, за да напредне на израелска територия. Военноморският флот на Израел е провалил тези планове. Израелски военни водолази са открили скрити под водата взривни устройства, пояси с експлозиви, боеприпаси, надуваеми лодки и една ракета. Взривните устройства са били "обезвредени". В разпространено от израелската армия видео се виждат два взрива на плаж.

В памет на загиналите в Газа свои служители: ООН свали наполовина флаговете на представителствата си

Около 3000 бойци от радикалната палестинска групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, и от други екстремистки движения пресякоха на 7 октомври границата с Израел в изненадваща, съгласувана атака, като убиха на израелска територия над 1200 души, повечето - цивилни.

Бойците преодоляха пограничните съоръжения, опасващи анклава, както с превозни средства, така и с парапланери, отбелязва ДПА. Агенцията припомня, че около 240 души са били отведени в Ивицата Газа като заложници. Израелската армия отговори с масирани въздушни удари, а сухопътните й сили навлязоха в гъстонаселената палестинска територия.

 
Източник: БТА, Иво Тасев