„Паднал човек не се рита”, настоя той да разберат полицаите

След като в обществото има няколко мнения, след като има няколко виновни страни – е добре анкетна комисия да разгледа фактите и обстоятелствата. Вярна е и тезата, че ние не сме разследващ орган и тези комисии са повече говорилни. Така лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов коментира приетото предложение да се създаде комисия в парламента, свързана с насилието на протеста от 16 ноември в София.

Пеевски: Ще поискаме всички бити полицаи да бъдат изслушани в НС

„Обществото има нужда да разбере кой, защо и как разреши на агитки да провеждат мирен протест и кой вкара хората в тесните улички. Полицаите веднъж завинаги трябва да разберат, защото надали има началник, който да им каже да се държат по този начин – паднал човек не се рита”, категоричен е Борисов. Именно затова той подкрепил създаването на комисията и неин председател да бъде Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Борисов поясни, че темата с оставката на вътрешния министър Калин Стоянов е затворена „още от първия ден”. „Основната вина е на БФС – една седмица разиграваха хората. В един момент полицията няма надлежните нито време, нито планове да се подготви за едно подобно предварително знаещо се, че ще завърши така събитие”, смята той.

По думите му не би трябвало само от ПП-ДБ да участват в избора на нов заместник-министър на вътрешните работи след освобождаването на Стоян Темелакиев. „Той беше зам.-министър на Бойко Рашков. Последните три години всичко, което беше на среден и управленски пост по времето на ГЕРБ беше уволнено”, поясни той.

Относно бюджета и данъчните промени, лидерът на ГЕРБ подчерта, че няма да превърнат доносите в държавна политика. „Държавна сигурност и БКП ми дойдоха до гуша вече с назначенията и в Столичната община, и навсякъде. Айде престанете”, настоя Борисов.