средствата за превенция на болните от диабет и диагностиката

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли на първо четене проекта за бюджет на НЗОК за следващата година.Това стана с 4 гласа „за“, 5 „против“ и 9 „въздържали се“. Как обаче пациентските организации у нас гледат на проектобюджета, в който са заложени над 1 милиард лева повече средства за здравеопазване? 

Отбелязваме световния ден за борба с диабета

Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет, изрази недоверие към заложения бюджет. "Парите не стигат, а все бюджетът изглежда голям. Пари в НЗОК има, но не се разходват по правилния начин. Начинът на изписване на инсулин е проблем, защото трябва да се получи в точно определена дата, а с новите терапии не се поставя една и съща доза. Така се натрупва инсулин, а парите остават неизползвани", обясни тя.

По думите ѝ при пациенти с диабет след 18-годишна възраст получаването на лекарствени консумативи е по-трудно. "Според мен парите не стигат до пациентите, но питаме къде отиват? Искаме адекватен достъп за инсулинозависимите, приемственост в здравната грижа, допускане на нови технологии и лесен достъп, създаване на национален диабетен регистър и осигуряване на проследяване на здравния статус", коментира Котова.

Повече гледайте във видеото.