Премиерът настоя с ГЕРБ да бъде подписан механизъм за вземане на решения

Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство. Така премиерът Николай Денков коментира критиките на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски към него от последните дни.

Според министър-председателя с избора на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК са нарушени два принципа. „Първият - че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата”, подчерта той.

Борисов: Имахме "пакетна сделка" за НЗОК - управителят да е от ПП, а подуправителят - от ГЕРБ

По думите на Денков назначаването на Мавров на позиция, която е свързана с разпределянето на над 8 млрд. лв. годишно, е проблем. „ГЕРБ и ДПС знаят това. Миналата седмица съм наредил до председателя на парламента Росен Желязков да бъде изпратен този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума”, каза още премиерът, който очаква от ГЕРБ да оттеглят подуправителя на НЗОК. 


Министър-председателят поясни, че договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни. „Но вчера абсолютно силово, със съдействието на „Възраждане”, ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това – не само заради конкретните възможности за злоупотреби в НЗОК, които трябва да предотвратим, а и заради това, че беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България, ако бъде приложен при гласуването на Конституцията и избора на състав на Антикорупционната комисия и регулаторите”, е мнението му.

Пеевски: Денков е пълен провал, a батковците му Петков и Василев го пазят

Денков обяви, че от две седмици от ГЕРБ бавели приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия. „Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите и изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът”, коментира още премиерът.

„Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока. Разговаряхме с ръководителите на ПГ на ПП-ДБ, че ние трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл”, категоричен е Денков.

По думите му единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока, особено сега, когато сме „на една ръка” разстояние от Шенген. „Какво означава да напълним Антикорупционната комисия с хора като този, когото гласувахме вчера. Това означава да превъртим играта отново и да се окаже, че хора със съмнителна репутация се опитват да управляват България – в това няма да участваме”, предупреди той.

Денков припомни, че с ГЕРБ имат изготвена управленска и законодателна програма. Липсвал обаче механизъм за вземане на решения. „Очакваме от ГЕРБ, най-сетне, след като сме им изпратили документа през юни или юли, да се появят на масата за преговори и да подпишем документ как се взимат решенията”, настоя министър-председателят.