"Не подхождам с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен", обяви Габриел

Трябва да има механизъм, който да регламентира взаимоотношенията между партиите, които подкрепят правителството. Това каза вицепремиерът Мария Габриел, след като вчера ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС преодоляха различията си за бюджета и ръководството на Здравната каса и регулаторните органи.

Симеонов: Откакто има война вече се говори кой е евроатлантик и кой не, а не кой краде

Още след петъчния брифинг на премиера Николай Денков в парламента, в който той каза, че ГЕРБ се отклоняват от правилната посока на кабинета, Борисов заяви, че не е вярно, че Денков им се е скарал и посочи: "На ГЕРБ мога да се карам само аз, а на мен - никой".

След като вчера ГЕРБ и ПП-ДБ поискаха и получиха оставките на управителя и подуправителя на Здравната каса, днес Бойко Борисов заяви, че няма логично обяснение, защо е трябвало да оттегли избрания ден по-рано Момчил Мавров. „Как нашият подуправител може да направи далавера - шефът на Касата може да му напише: „отговаряш само за тоалетната хартия и входа като ресор”, как той ще направи нещо, което шефът му няма да разбере, здравеопазването няма да разбере, финансите няма да разберат”, каза Бойко Борисов.  

„Всички в рамките на поредната драма потвърдихме реалността за себе си, че няма алтернатива това управление. Резултатът е стабилизиране на управленската формула без това, разбира се, да означава, че тя ще стане по-лесна и по-безпроблемна”, каза Христо Иванов.

За да върви напред „некоалицията” вицепремиерът Мария Габриел смята, че заявката за изработване на механизъм за кадровите назначения е правилна. „Самият факт, че има много голяма яснота, че трудна ситуация може да отстъпи крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения - смятам, че това е нещо, което трябва да виждаме откъм положителната му страна”, каза Габриел.

По план след три месеца Мария Габриел трябва да смени Николай Денков на премиерския стол. А дали при ротацията ще има министерски рокади, зависи от това как членовете на кабинета си вършат работата.

„Не подхождам по никакъв начин с презумпция, че някой трябва да бъде сменен, защото трябва да бъде сменен, нищо такова, имаме управленска програма, в нея имаме секторни политики, всеки един министър е отговорен за изпълнението на сроковете за законодателството и за реформите”, допълни Габриел.

Според БСП обаче няма как да се направи прогноза колко живот още има „некоалицията”. „За да решиш едно уравнение, има едно неизвестно, имаш още някакви данни и решаваш. Тук имаш 250 неизвестни - не знаеш сутрин как ще се събуди Борисов, дали на обяд Пеевски си е пил кафето и дали Кирил Петков вечерта няма да се скара с Йордан Цонев”, каза  Корнелия Нинова.

Коментар на политическите анализатори за новото напрежение във властта

За срещата в Скопие на ОССЕ и присъствието на руския външен министър Сергей Лавров българският външен министър Мария Габриел заяви, че си е тръгнала по принципни причини. „Не мога да седя на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви”, е казала Мария Габриел по повод своето напускане на Скопие.

Калоян Методиев: Бойко Борисов разпродава ГЕРБ на парче