За това предупреждават учени на фона на Cop28

Много от най-сериозните заплахи за човечеството приближават, тъй като въглеродното замърсяване нагрява планетата до все по-опасни нива, предупреждават учени. Пет важни естествени прага вече рискуват да бъдат преминати, според доклада Global Tipping Points, а още три може да бъдат достигнати през 2030 г., ако Земята се нагрее с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Задействането на тези промени няма да доведе до излизане извън контрол на температурите през следващите векове, но ще отприщи опасни и всеобхватни щети за хората и природата.

ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА: Има ли заплаха за Черноморието ни?

„Повратните точки в системата на Земята представляват заплахи от мащаб, с който човечеството никога не се е сблъсквало“, коментира Тим Лентън от Института за глобални системи към Университета на Ексетър. „Те могат да предизвикат опустошителни ефекти на доминото, включително загуба на цели екосистеми и капацитет за отглеждане на основни култури, с въздействие върху обществото, включително масово разселване, политическа нестабилност и финансов колапс.“

Сред рисковите повратни точки са срутването на големи ледени покривки в Гренландия и Западна Антарктика, широкото размразяване на вечните ледове, смъртта на кораловите рифове в топлите води и срив на едно атмосферно течение в Северния Атлантик. Учените предупреждават, че има голяма несигурност около това кога подобни системи ще се променят, но докладът установява, че няколко от тях може скоро да се присъединят към списъка.

Предупреждението идва, докато световните лидери са на срещата на върха за климата Cop28 в Дубай. Докладът за повратната точка, изготвен от международен екип от 200 изследователи и финансиран от Bezos Earth Fund, е последният от поредица от предупреждения за най-екстремните ефекти от изменението на климата.

Източник: The Guardian