"Това, което е необходимо на България, се предоставя по отбранителните планове на НАТО", коментира бившият военен министър

„Виждаме видима промяна в отбранителната политика на България”. Това заяви в „Здравей, България” бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. „Досега не се говореше, като политическо решение, да поискаме противокорабни системи, за противовъздушна отбрана. Досега не се говореше да прегледаме състоянието на въоръжението и техниката”, заяви Шаламанов. По думите му реално с тези действия участваме и в подготовката на украинските сили.

Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента

„2024 г. ще бъде изключително амбициозна и изпълнението на целите зависи от мобилизацията на помощта, включително и от България”, заяви Шаламанов. Той акцентира, че НАТО за първи път е изготвила отбранителни планове и всичко, което не може да бъде използвано в тях, става с отпаднала необходимост. „Това, което е необходимо на България, се предоставя по отбранителните планове на НАТО”, каза бившият министър. По думите му този тип решения са основният инструмент да се отвори и вратата за Шенген. 

Според Шаламанов, ако Украйна не успее да отвоюва своите територии от Русия, това означава Москва да нападне друга европейска държава до 3-7 години. Той изключва САЩ да оттеглят своята подкрепа за Украйна.

Целия разговор гледайте във видеото.