"Защо мислите е тази драма кой да е шеф на Здравната каса?", попита председателят на ПГ на ИТн в кулоарите на парламента

Ключовият въпрос е как се източва Здравната каса по принцип и как здравеопазването се използва за политически цели. Това заяви в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS депутатът от ИТН Тошко Йорданов. 

"Отговорът е, че НЗОК се източва със съгласието на сегашните управлящи, в това число - и министърът. Има доклад в това Народно събрание, секретен, където е описана схемата за нерегламентиран износ на лекарства за милиони. И това е ставало със съгласието на всички. За какво мислите е тази драма със Здравната каса? Кой да е шеф за 8 милиарда? Не е само за управлението, защото тези неща стават със съгласието на главите на НЗОК и на регулаторните органи. Това е проблемът - за пари. В момента тече пазарлък. 8 милиарда са на масата за крадене. Те няма да откраднат 8 милиарда, достатъчно е да откраднат 3", категоричен беше Йорданов.

По казуса с уволнението на директора на "Пирогов" Йорданов подчерта: "На заседанието в Здравната комисия вчера Валентин Димитров обясни защо всъщност му е поискана оставката. Защото сегашният министър на здравеопазването Хинков е пуснал обществени поръчки за милиони за 10 болници, без да ги пита, и ги е възложил на фирма, създадена наскоро, и в която работят шестима души. Ето ви крадене на държавни пари. И понеже Димитров е отказал да му влязат в болницата за ремонт и да му блокират цялото отделение, следва искането за оставката от Хинков", подчерта Йорданов. 

Къде е мястото на пациентите на фона на конфликтите и трусовете в здравеопазването?

По повод обвиненията на Министерството на здравеопазването, че директорът на най-голямата спешна болница у нас не е провеждал обществени поръчки над лимита от 70 000 лева и всичко е минавало на фактура, Йорданов заяви: "Димитров каза, че това е процедура, когато трябва спешно да се взимат някакви консумативи. Никой в Здравната комисия не каза "Не" на неговите обяснения по темата. Предполагам, защото той обясни, че това са били текущи консумативи и лекарства. Спешни медикаменти, без които не може да се остави пациент. Никой от тези, които изнасяха данните, включително министърът, не казаха, че това не е вярно", посочи депутатът от ИТН. 

"По отношение на достъпа на журналисти до депутатите и условията им на работа в парламента нееднократно сме изразявали мнението си. Ние бяхме тези, които отправихме предупреждение, когато се преместихме в тази сграда. Практически парламентарната ни група не може да направи нищо в това отношение. Решението може да дойде само и единствено от председателя на НС и неговата администрация. Организацията на работа е чисто административен проблем", коемнтира той внесената подписка, в която са се включили 85-има представители на телевизии, радиа, вестници и сайтове, за подобряване на работата им в сградата на парламента. 

Тошко Йорданов призова за оставката на здравния министър Христо Хинков, на финансовия министър Асен Василев и на целия Министерски съвет. 

Целия разговор гледайте във видеото.