Разследването на казуса с фалшивите работни места започна през 2015 г.

Прокурори наредиха крайнодесния политик Марин Льо Пен да бъде изправена пред съда по обвинения, че е използвала средства от ЕС за финансиране на партийни дейности във Франция.

Бившият кандидат за президент през март ще се присъедини към 26 други членове на партията "Национално обединение" на подсъдимата скамейка, всички обвинени в създаване на система за присвояване на пари на ЕС за наемане на персонал във Франция.

Френският парламент гласува две предложения за вот на недоверие

Разследването на казуса с фалшивите работни места започна през 2015 г., като прокурорите твърдят, че от 2004 г. евродепутатите от Националния фронт, включително Льо Пен, са участвали в схемата.

Сред обвиняемите е бащата на Льо Пен, Жан-Мари Льо Пен, съосновател на най-успешната крайнодясна партия във Франция. Самата партия, като юридическо лице, е заподозряна в получаване на незаконни средства и в съучастие в измама.

Марин Льо Пен се срещна с Виктор Орбан

Марин льо Пен беше подгласник на Еманюел Макрон на президентските избори през 2017 г. и 2022 г. и може да има нов шанс през 2027 г. Тя беше президент на своята партия до 2021 г., а сега ръководи нейната парламентарна група.

Източник: БГНЕС