Нитазените за първи път влязоха в новините в Обединеното кралство през 2021 г.

Свръхсилни улични наркотици, по-силни от хероина, се свързват с най-малко 54 смъртни случая в Обединеното кралство през последните шест месеца, съобщи Би Би Си.

Всички смъртни случаи се свързват със синтетични опиоиди, наречени нитазени, за които експертите се опасяват, че се произвеждат в лаборатории и след това се внасят в Обединеното кралство от Китай.

Общата бройка на починалите вероятно е много по-голяма, след като от Националната агенция за борба с престъпността казаха, че още 40 случая очакват по-нататъшно разследване. Британското правителство планира да класифицира 15 нови синтетични опиоида като лекарства от клас А.

Нитазените за първи път влязоха в новините в Обединеното кралство през 2021 г., когато 18-годишен пациент беше лекуван от нефатално предозиране. Експертите казват, че новите наркотици могат да бъдат по-силни както от хероина, така и от фентанила, друг синтетичен опиоид, който е водещ убиец в САЩ, допринесъл за 75 000 смъртни случая миналата година.

Агенцията е убедена, че нитазените се произвеждат в незаконни лаборатории в Китай и често влизат в Обединеното кралство дори с пощенски пратки.

В повечето случаи след това нитазенът се смесва с хероин от организирани банди, което прави наркотиците, продавани на улицата, още по-силни и смъртоносни. Някои експерти смятат, че има пряка връзка между наличието на нитазени и забраната за събиране на опиумен мак в Афганистан.

Източник: БНР