Баба му твърди, че е посещавала семейството всеки месец, за да вижда внучка си

Продължение по случая с детето, което е принуждавано да живее в стопанска постройка във врачанско село. То е спяло върху дъски, подпрени с гуми в помещение, в което имало мишки и паяци, а храна получавало през прозореца. Стана ясно, че историята му не е била инцидент.

Бабата на детето Елена Костова твърди, че многократно е подавала сигнали за нечовешките условия, в които живее внучката ѝ. Тя показа пред NOVA сигналите си към полицията, датиращи още от 2021 г. „Аз съм подавала сигнали още от началото”, подчерта тя.

На студено, в кокошарник сред мишки: Дете е живяло месеци наред в нечовешки условия 

Жената разказва, че е посещавала семейството всеки месец, за да вижда внучката си. При едно от посещенията ѝ направило впечатление, че детето е искало да отиде при нея, но другата му баба е започнала да го бута да влезе в постройка близо до къщата. „Разбрах, че детето се държи там. Подадох сигнали в полицията, че детето е тормозено”, посочва Костова.

Тя обяснява, че се е обърнала към всички институции. Твърди още, че социалните работници са ѝ отговорили, че детето не е в риск. „Социалните ми се обадиха, че детето е много добре. Къщата действително е обзаведена”, разказа тя и уточни, че семейството е показвало къщата на социалните, докато на практика детето е живеело в кокошарника.


"При тези проверки сме констатирали, че семейството живее в много добри битови условия. Там, където е открито детето от органите на реда, сме ходили и сме видяли помещението, което има сложени автомобилни гуми на две места и друго абсолютно нищо. Детето беше в къщата, в много добри битови условия, в две спални помещения с допълнително легло, с вещите и дрехите, заедно с много играчки", обясни Нели Дахнева, социален работник.

„Разпитани са майката, съжителстващото лице и детето. Детето първоестествено е казало, че много добре се чувства там”, коментира социалният работник Денис Мерджев.

По думите на Костова мъжът на дъщеря ѝ не позволявал да има комуникация между тях. „Те тръгват към мен, той ги връщаше. Нямам никакъв допир с тях”, обяснява още Костова.

Заради настоятелните сигнали, тя получава ограничителна заповед. За NOVA властите уточниха, че детето е в добро състояние и отново е на училище.  

Повече гледайте във видеата.