От МВР призоваха да не пътуваме, ако това не е крайно наложително

Жълт и оранжев код за опасно време е обявен за събота в голяма част от Южна България. Прогнозите на синоптиците сочат, че дъждът, който заваля в петък следобед на места у нас, ще премине в сняг. А с бяла пелена вече са покрити високопланинските проходи, което предизвика и сериозни проблеми с трафика там.

От Пътната агенция апелират да тръгваме на път подготвени за зимни условия. И уверяват, че следят прогнозата за времето и цялата налична техника е на терен и в готовност. Има и достатъчно смеси за обработка на пътищата срещу заледяване.

Температури до -11 градуса през следващите дни

В ефира на NOVA климатологът Симеон Матев заяви, че обстановката ще бъде по-сериозна в Рило-Родопската област, където на места ще се образува нова снежна покривка с дебелина 40-50 см. „Най-сложно ще бъде в събота сутринта в тази част на страната, включително и в топлите Благоевград и Сандански”, предупреди Матев.

Очаква се и силен вятър, особено в Североизточна и Източна България. По високите места на Източна Стара планина ще има условия за виелици. Същото важи и за Източните Родопи в събота сутринта.

МВР призова: Не пътувайте през уикенда

На този фон от МВР призовават да не пътуваме в следващите дни, ако това не е крайно наложително. В случай, че все пак поемем на път, е важно да заредим автомобилите си с достатъчно гориво, да го подготвим за зимни условия; да минаваме само по главни пътища, дори пътуването да е по-дълго; да носим топли дрехи и да заредим телефоните си.