В църквата е представена сцена на бебе, което лежи в яслите сред развалини

Вместо традиционната рождествена сцена, църква във Витлеем изложи сцена от бомбардировките в Газа, разказва rfa, част от Voice of America (VOA). Витлеем, палестински град на Западния бряг, традиционното е смятан за родното място на Исус.

Сцената е създадена в знак на солидарност с палестинците, които страдат от конфликта в Газа, обясняват от църквата. Тя изобразява новородено бебе, което лежи в ясла, която се намира сред развалини. "Този символ предава посланието, че Исус е  част от нашите страдания", казва Мунтер Исаак от евангелската църква.

Около 500 храмове в Украйна са разрушени от началото на войната

Обикновено по Коледните празници Вителеем е пълен с туристи, които идват да празнуват тук раждането на Божия син. Продължаващият конфликт в Ивицата Газа и ракетните удари на "Хамас" напълно спират туризма в Израел и Западния бряг. В града са отмени всички коледни тържества.

"Витлеем е палестински град и ние сме в траур. Тъжни сме като всеки друг палестински град в Газа и Западния бряг. Отменяме всички коледни празненства, заради агресията срещу нашия народ ", казва Хана Ханания, кмет на града пред Voice of America (VOA).
.
По думите му 70% от икономиката на Витлеем зависи от туризма. В момента повечето магазини със сувенири са затворени, а 70-те хотела, обикновено претоварени по време на празниците, не работят.

„Хамас”: Няма да освобождаваме повече заложници, докато Израел не прекрати войната

Някои от малкото туристи, които посещават града, са православни християни от Москва. "Аз не се страхувам, защото сме руснаци. Не се страхувам и от ракетите, защото съм офицер от руската амрия", заявява Павел Криминцетцки.

Въпреки отменените тържества, религиозните служби в града ще се проведат. Кметът Ханания казва, че ще прекара по-голямата част от Коледния ден в молитва. "Ще се съсредоточим върху молитвата за мир. Защото този град е град на мира. Посланието за мир бе родено тук, когато Исус Христос бе роден. В наши дни Витлеем и другите палестински градове се нуждаят от истински мир", казва той. Кметът изразява надежда, че през следващата година конфликтът в Газа ще бъде само далечен спомен и радостта ще се завърне в родния град на Божия син.
      

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg