Изследването е проведено от „Тренд” по поръчка на организацията Finance Academy

84% от българите разчитат на доходи само от заплата и/или пенсия. Това сочи проучване на Finance Academy, проведено от изследователски център „Тренд” по поръчка на организацията в периода 1 - 7 декември 2023 г. То изследва финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. В него са участвали 1008 души на възраст над 18 години.

Според данните 90% от анкетираните посочват, че не инвестират и едва 7 на сто правят това при средно 24% за ЕС. 73% не спестяват пари, а само 22 от сто от респондентите имат средства за „черни дни”.

Обсъждат банкови облекчения за хората със сметки за основни операции

Проучването показва още, че 7% от българите вярват, че скок на данъците ще повиши качеството им на живот. 29% от участвалите в допитването оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, малко над половината го определят като средно добър (52%), 4% посочват, че имат по-скоро висок стандарт на живот. 

39 на сто от участвалите в проучването очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32% са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.

Още по темата гледайте във видеото.