Това твърди висш египетки представител, участвал в преговорите

Според високопоставен египетски източник, поискал да остане анонимен, палестинското ислямистко движение "Хамас" е отхвърлило предложението на Израел за двумесечно спиране на огъня в Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Предложението на Израел е включвало и идеята на намиращите се сега в Ивицата Газа лидери на "Хамас" да бъде разрешено да отидат в чужбина. Освен това еврейската държава е предложила да освободи палестински затворници в замяна на освобождаването на хората, взети за заложници от "Хамас" при безпрецедентната атака на ислямисткото движение срещу Израел на 7 октомври.

Египетският източник твърди, че "Хамас" отказва да освобождава заложници, докато Израел не сложи край на военната си операция в Газа и не оттегли силите си от палестинския анклав. Израелското правителство отказа да коментира тази информация.

Нетаняху отхвърли условията на "Хамас" за освобождаване на заложниците

Египетският представител каза още, че Египет и Катар, които са играли ролята на посредници при постигането на споразумения между Израел и "Хамас" в миналото, работят за сближаване на позициите на двете страни. Семействата на заложниците настояват израелското правителство да сключи сделка с "Хамас" за тяхното освобождаване.

Израелската армия заяви днес, че е обкръжила град Хан Юнис, който е главният град в южната част на Ивицата Газа и който според Израел е бастион на военното ръководство на палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде ДПА. Силите за отбрана на Израел казаха, че са "извършили мащабна операция, при която е бил обкръжен Хан Юнис".

Израелските сили заявиха още, че през последните 24 часа са убили "десетки терористи" в Хан Юнис и че израелските войници се сражават лице в лице с палестински бойци. Според Израел висши ръководители на "Хамас" се крият в подземни тунели в Хан Юнис и има израелски заложници в тунелите. Израелската армия заяви вчера, че разширява операциите си в южната част на Ивицата Газа, припомня ДПА.

Популярен генерал в Израел критикува Нетаняху

Израел предприе военната си операция в Ивицата Газа, след като на 7 октомври бойци на ислямисткото движение "Хамас", което контролира палестинския анклав, извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Световната програма по прехраната към ООН заяви днес, че от началото на войната в Ивицата Газа много малко хранителна помощ е постъпила в районите отвъд Южна Газа и че продължава да има опасност от глад в палестинския анклав, предаде Ройтерс.

"Трудно е да се стигне до местата, до които трябва да стигнем в Газа, особено в Северна Газа", каза Абир Етефа, говорителка на Световната програма по прехраната за Близкия изток.

Източник: Божидар Захариев, БТА