Разказва „Дойче Веле”

В ясна нощ небето е осеяно с безброй звезди. Когато сме в голям град и погледнем към небето, забелязваме малки точки, защото около нас е твърде светло. От тъмно място обаче виждаме много звезди.

Този блясък се причинява от земната атмосфера. Когато звездната светлина пресича земната атмосфера, тя среща слоеве с различна температура и се разпръсква.

До Луната и обратно: Как Япония стана петата държава, чийто апарат кацна на естествения ни спътник

Луната няма атмосфера, затова слънчевата светлина може да огрява безпрепятствено повърхността ѝ и да я осветява ярко, докато зоните в сянка са изключително тъмни.

Исторически изображения от пилотирани мисии до Луната, показват астронавтите на „Аполо” пред черно небе. Небе без звезди? Това породи съмнения.

Космическата сонда „Кагуя” обаче също показва черно небе.

Това може да се обясни много просто. Земята и повърхността на Луната са толкова ярки, че камерите не могат да запишат звездната светлина, точно както не можем да възприемем звездите в големите градове.

През 1972 г. астронавти от мисията „Аполо” 16 снимаха Земята и небето в ултравиолетова светлина от Луната. Техните изображения са осеяни с ярки точки – звезди. Така че звездите могат да се видят и от Луната. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.