Той коментира и разговорите за сектор „Земеделие”

Премиерът Николай Денков заяви, че България ще бъде подкрепена от едни от най-предпазливите държави в Европейския съюз, когато преговорите за Шенген и еврозоната започнат. Коментарът му дойде след края на ключовата среща на членките в Брюксел, на която той взе участие.

„Проведох доста разговори с партньорите, които биха могли да ни подкрепят по отношение на сухопътните граници за Шенген и еврозоната. Успяхме да говорим с премиерите на Германия, Нидерландия, Словения и Финландия. Част от тези държави са известни с това, че са от най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите. Разказах им как изглежда фискалната картина в България – ниските стойности на външния дълг и дефицита. Мога да кажа, че ще имаме подкрепа от тези държави, когато дойде време за обсъждане. Работим за 1 януари 2025 г.”, посочи той.

Денков за "Трети март": Ако има партиен проект, трябва да е отделен от Президентството

Денков беше категоричен, че всякакви твърдения, че сектор „Земеделие” няма подкрепа от Съюза, са напълно неверни.

„Темата как да се преструктурира този сектор, защото е един от най-важните за европейската икономика, беше поставена на обсъждане. Първо председателят на комисията даде информация за вчерашните решения. Беше направена дискусия. Това, което уточниха още, е, че започнал доста сериозен разговор как да се преструктурира секторът и помощта към него”, допълни премиерът.

Брюксел преодоля унгарското вето за помощта за Украйна. Това стана, след като останалите страни заплашиха да отнемат правото на глас на Виктор Орбан при вземане на решения.

„Днес е един много специален ден. Европейският съвет препотвърди европейския непоколебим ангажимент за единство с Украйна. Страната се сражава за нас, така че ние ще ги подкрепим с необходимото финансиране и ще им осигурим така необходимата предвидимост, която заслужават. Мисля, че тези 50 милиарда евро за четири години също изпращат много силно послание на Путин”, посочи председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

Репортер: Антоанета Николова