Отношенията между Израел и САЩ са обтегнати от месеци

Американският държавен секретар Антъни Блинкен приключи днес обиколката си в Близкия изток. Тя бе белязана от може би най-сериозните открити разногласия между САЩ и Израел, откакто започна войната в Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Това е петата му визита след избухването на конфликта.

"Хамас" изпрати отговора си за предложеното спиране на огъня в Ивицата Газа

Мисията на Блинкен понесе „истински удар”, когато Бенямин Нетаняху заяви, че войната ще продължи, докато Израел не постигне пълна победа, отбелязва АП. Изглежда, че с това Нетаняху категорично отхвърли отговора на "Хамас" на предложения ѝ план за спиране на огъня.

Нетаняху отхвърли предложенията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Отношенията между Израел и основния им международен съюзник – САЩ, са обтегнати от месеци, но публичното отхвърляне на един план, който Вашингтон оценяваше като подходящ да послужи дори като отправна точка за по-нататъшни преговори, подчертава разделението между двете страни.

Блинкен и други официални представители на САЩ обаче казват, че все още са оптимистично настроени към възможността за напредък по основните им цели като подобряването на хуманитарните условия за палестинските цивилни, освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", подготовката за справяне със ситуацията в Газа след края на войната и предотвратяването на разширяването на военните действия в региона. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Николай Велев