Вижте как живеят хората в далечната територия

Остров Майот в Индийския океан е отвъдморски департамент и регион на Франция. Намира се на 8000 км от Париж. Той е част от ЕС и врата към Европа. Много мигранти идват тук, но в момента островът е пренаселен, а бежанците - отчаяни.

40 на сто от жителите на острова живеят в неофициални селища. Гладът и високата престъпност са част от ежедневието им. Страхът да бъдат задържани от полицията и депортирани е постоянен.

ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ АДА: Мигрантите и Дариенската пропаст (ВИДЕО)

За разлика от сестринските си острови, през 70-те години Майот избира да остане с Франция. Тук плащат с евро, а официалният език е френският. Около 300 000 жители имат право на социални помощи, здравеопазване и образование – подобно на хората във Франция.

Всеки ден от Коморските острови на Майот пристигат до десет лодки със стотици мигранти. Най-близкият остров е само на 70 км, а граничната полиция е претоварена. Сега на острова живеят толкова чужденци, колкото и френски граждани - много от тях без документи. Френското правителство иска да ограничи имиграцията на всяка цена, като е приело специални закони за територията. Всеки, хванат на острова без валидни документи, се депортира на Коморските острови по бърза процедура. Европейският съд по правата на човека осъди Франция за това.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.