Той обяви, че би насърчил руска инвазия срещу членки на Алианса

Десетки реакции на държавни ръководители и военни лидери предизвикаха коментарите на Доналд Тръмп за НАТО. Генералният секретар на Алианса заяви, че всяко такова изказване подкопава общата сигурност.

Припомняме, че на предизборен митинг Тръмп каза, че ще окуражи Русия да нападне страна от НАТО, която не харчи пари за отбрана.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи казаното като "безразсъдни твърдения", които са в услуга единствено на Владимир Путин. Говорител на Белия дом отиде още по-далеч с квалификация на казаното като "откачено".

Тръмп ще насърчи Русия да нападне страна от НАТО, която не дава пари за отбрана

„Позволете ми известен сарказъм. По време на президентската кампания в Съединените щати ще видим и ще чуем много неща. Сега - сериозно. НАТО не може да бъде военен съюз, в който си избираш от менюто само каквото ти харесва, нито съюз, който зависи от настроението на американския президент в даден момент”, категоричен беше върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Преди близо 10 години членките на НАТО се съгласиха да отделят най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Повечето държави обаче не изпълняват ангажимента.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase