Работещите там казват, че всяка разказана история може да им е последна

Експерти твърдят, че войната между Израел и “Хамас” е най-опасният конфликт за медиите в новата история. Журналистите в Газа споделят, че високият брой на загиналите прави всеки техен репортаж жизненоважен, но тъй като все повече умират сред редиците им и войната се разширява, способността им да предават новините бързо намалява. Това разказва кореспондентът на Voice of America (VOA) Хедър Мърдок в своя репортаж от Рафах, Газа.  

Много журналисти в Газа живеят в Рафах, близо до границата с Египет, където населението е нараснало повече от пет пъти от началото на войната през октомври. А жителите на Газа продължават да бягат към Рафах, докато израелските въоръжени сили се придвижват на юг. 

Нова тенденция в САЩ: Завръщане към печатните книги и книжарниците

Журналистите, работещи там, обясняват, че всяка разказана история може да им е последна. Те посочват, че не знаят дали ще се върнат живи от пазара. Често посещават болници, за да издирват изчезнали, ранени или мъртви близки.

Палестинският журналист Мотасем Моштаха обяснява, че отразяването на новините в Газа е много трудно. Човек може да бъде убит, съобщавайки новини, или заснемайки кадри. Всички отчети показват, че броят на жертвите журналисти е изключително висок, предава VOA. 

Комитетът за защита на журналистите съобщава за 85 смъртни случая, докато ООН казва за 122. Журналисти в Газа посочват, че броят им се е увеличил до 130 от последния път, когато е било публикувано официално преброяване.  

„Медийна лудост”: Интервюто на Тъкър Карлсън с Владимир Путин

Моштаха споделя, че тази война е направила изключително трудна работата на журналистите. Но добавя, че когато журналист бъде убит, това стимулира оцелелите, правейки ги по-решителни да разкрият истината. „Като ограничават журналистите, те могат да ги спрат да предават новините професионално. Но когато убият журналист, това увеличава решимостта ни да предаваме непрекъснато истината”, казва Моштаха.

Израелското правителство забрани на международната преса да влиза в Газа, а през декември Асоциацията на чуждестранната преса в Йерусалим подаде петиция до Върховния съд на Израел за достъп извън строго контролираните военни обекти, предава VOA.   

Съдът отхвърли петицията, заявявайки, че това би причинило неоправдана тежест на израелските отбранителни сили. В Газа репортерите казват, че способността им да предават новините бързо намалява. 

Израелското правителство многократно е заявявало, че не атакува журналисти или други цивилни, твърдение, което оспорват международни правозащитни групи и палестински журналисти, съобщава VOA

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: vesti.bg/Voice of America