Постигнат е консенсус да има повече средства за профилактика и изследвания в извънболничната помощ

Втори час продължава събора на Българския лекарски съюз. На него трябва да се вземе решение при какви условия ще бъде подписан Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности през тази година.

БЛС и НЗОК не постигнаха съгласие за анекса към рамковия договор, предстои нова среща

Постигнат е консенсус да има повече средства за профилактика и изследвания в извънболничната помощ, както и да има по-лесен достъп до високоспециализирани изследвания. Заложен е по-дълъг болничен престой за пациентите с тежък инсулт, както и Здравната каса да заплаща два пъти в годината по 30 дни за палеативни грижи за пациентите  с онкологични заболявания.  Очаква се Анекса към Националния рамков договор да бъде подписан межди 20 и 22 февруари.

„Тази година всички ще могат да разчитат на много повече бройки изследвания на свободен режим при необходимост от използване на ЯМР за изследване.

Директно ще се отпускат средства, ако свършат, те ще заявяват и няма да бъде казано на пациента обърнете се към Касата. Това е за извънболничната помощ. За първи път пациентите с инсулт ще имат право да бъдат лекувани до 10 дни в отделенията по неврология и затова касата да заплаща” каза Иван Маджаров, председател на БЛС.

Редактор: Валя Марева