То е на възраст 240 милиона години

Учени изследват подобно на дракон морско влечуго. Нови изследвания разкриват цялостния му външен вид. То е с дълга шия, и е на възраст 240 милиона години, предаде ДПА. Вкаменелостите на вида Dinocephalosaurus orientalis са открити в провинция Гуейчжоу в Южен Китай. 

Създадоха златен дракон, по-малък от главата на кибритена клечка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първоначално влечугото е открито през 2003 г., но намирането на допълнителни, по-цялостни екземпляри, позволява на международен екип от учени да направи пълно описание на създанието.

С 32 отделни шийни прешлена, той е имал необикновено дълга шия и перки. В стомаха му са открити добре запазени риби, което показва, че е бил много добре приспособен към океанския начин на живот. 

„Откритието ни позволява за първи път да видим това забележително морско влечуго с дълга шия в цялата му прелест. Това е още един пример за странния и прекрасен свят на периода триас, който продължава да озадачава палеонтолозите“, каза Ник Фрейзър, уредник на отдел „Природни науки“ в Националния музей на Шотландия. 

Открити са следи от древна развита цивилизация

„Сигурни сме, че влечугото ще завладее въображението на целия свят заради поразителния си външен вид, напомнящ на митичния китайски дракон“.

Въпреки някои прилики, Dinocephalosaurus orientalis не е близък роднина на известните Plesiosaurs с дълга шия, които са еволюирали около 40 милиона години по-късно, и за които се смята, че са вдъхновили митовете за чудовището от Лох Нес.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Анна Владимирова, БТА