Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян ще са преговарящият екип на ГЕРБ

Национално съвещание на ГЕРБ заради предстоящата ротация. На форума председателят на политическата формация Бойко Борисов и ръководството ѝ представиха проект за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция ПП-ДБ до края на мандата на 49-ото НС. 

Решаваща политическа седмица: Ротация или нови избори?

Документите (може да ги прочетете най-отдолу) са изпратени на ПП-ДБ и се очаква още утре да започнат преговори между работните групи. От страна на ГЕРБ тя ще се състои от Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, обяви Борисов. По-рано той постави краен срок за взимане на решение до 8 март.

„Случилото се през последните девет месеца е благодарение на движещата сила ГЕРБ”, заяви вицепремиерът Мария Габриел, която изтъкна подадената ръка, за да се сложи край на „безвремието на служебните правителства” и отстъпения мандат в „името на националния интерес”.

„Какво не се случи – ГЕРБ, победител на изборите, няма усещането за равнопоставеност в правителството. Няма усещане за равнопоставеност във вземането на решения и в носенето на отговорност за свършеното и несвършеното. Няма как да се съгласим всичко добро, което е направено, да се приписва като заслуга на ПП-ДБ. А всичко несвършено и недобро автоматично да бъде асоциирано с ГЕРБ”, категорична беше Габриел.

Габриел: ГЕРБ няма усещането за равнопоставеност в правителството

„Ако ще има България стабилно правителство, то думата на партията ще тежи. Ако се вземат решения, то те трябва да отразяват и нашите искания, и грижа за хората. И това правителство ще има за основа принципите на демокрацията, Конституцията и върховенството на закона. При решенията ще съществуват и прилагат прозрачност и публичност, а отговорността ще е ясна”, допълни вицепремиерът.

Габриел подчерта, че сега, както и преди девет месеца, настояват за ясен ангажимент за спазване на принципи, ясен механизъм за вземане на решения, ясна отговорност за правителство, изпълняващо ангажименти за цял мандат. „А не събуждащо се сякаш след изборна нощ и преговарящо отново сякаш изборите сега са минали. Или с говорене сякаш в изборна кампания”, е позицията ѝ.

Вицепремиерът и външен министър се обяви за стабилност и спокойствие. „От ГЕРБ-СДС сме показвали, че можем да ѝ ги дадем. Днес повече от всякога  България има нужда от стабилност и спокойствие, но за да са истински, а не илюзорни, всеки трябва да вземе съзнателно решение и да го спазва”, заключи тя.

„В сглобки се научаствах, но като отговорна партията считам, че е редно да въведем ред", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„Тези три години минахме през какво ли не, но за ужас на нашите противници, станахме по-силни”, каза още Борисов. „Усещам настроението ви и ако ви накарам да вдигнете ръце за предсрочни избори, знам какво ще направите. Партията ни е мила, но държавата е над всичко”, обърна се Борисов към съпартийците си.

„На 3 март държавата и народът показаха едно чудовищно ново разделение. Разделението идва от „Шипка”. Ние като партия, спасихме националния празник, но нашият председател беше освиркан. От ПП-ДБ никой не се появи. Появиха се прорустки и националистически партии и си пролича разделението по тази ос. От другата страна останахме ние, ПП, ДБ и ДПС. Сиреч към първоначалното преди 3 години разделение, което беше между нас с ПП и ДБ, БСП, „Възраждане”, ИТН, се появи едно ново силно разделение в обществото. Отивайки на избори, трябва да сме наясно, че това разделение ще се разтрои. Отделно ще бъдем много по-слаби в битката за геополитическата ориентация на България”, заяви той. По думите му българският народ ще плати цената за направените неща през последните 3 години. 

Борисов: Партията ни е мила, но държавата е над всичко

 „Не знам ако отидем на избори, как ще водим и предизборната кампания. Не мога да кажа срещу Петков, така както преди да се сбия с него в ефир. Изкарахме 9 месеца заедно и направихме доста неща заедно. Петков поне е човек, който си държи на думата, ще каже как се развиха нещата, особено за подкрепата с оръжия за Украйна, съдебната система, реофрмите в конституцията", добави Борисов. 

„Апелирам Христо Иванов и Атанас Атанасов, докато се задоволяват с Министерство на правосъдието, с цялото здравеопазване, с туризма, да видят как ПП узурпират цялата власт. МВнР изобщо не им е важно, това беше кукичката, за която да се хванат, за да остане Асен Василев", заяви Бойко Борисов.

„В сглобки се научаствах, но като отговорна партията считам, че е редно да въведем ред. Нека опитаме да направим едно цялостно управление. Повече такива за 6,9 месеца - а да видим, а да се пробваме. Пробвахме се 9 месеца. Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече не става така", заключи Борисов.

Едно правителство е, за да работи и дава резултати. Освен Мария (Габриел) никой друг не дава резултати. Уважаеми колеги, аз се боя, че ротацията в този ѝ вид към момента е по-скоро безсмислена”, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

„Единственото съвършено сигурно е, че нещата не могат да продължават така. Министерски съвет не може да е нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция”, заяви Дончев.

„Поради всички ултиматуми, които получихме може да отидем на избори. Има ли нужда републиката от избори, по-скоро не. Има ли трети вариант – с известно колебание, има. Само че има нужда от ясен регламент и механизми за вземаме на решения. Няма ултиматуми, има последен шанс – да има правила, ред и гаранции, че правителството ще работи и ще постига резултати за хората”, заяви Дончев.

Зам.-председателят на ГЕРБ се обърна към представителите на некоалиционните им партньори от ПП-ДБ с предупреждението: „Хората извън тази зала да ме слушат много внимателно, единствената разлика след няколко месеца ще е, че първият ще е станал още по-голям и по-силен, а вторият ще е станал трети”, каза Дончев.

„Денков тича с оставката. Същият този Денков, който заедно с Асен Василев, принудиха ЕК да даде на България дерогация за купуване на руски патрол. Как я принудиха? Ще ви припомня. Месец май 2022 г.  се тръшнаха в Комисията и казаха, че България ще блокира всички санкции срещу Русия, ако на нас не ни бъде дадена дерогация. Единствената държава, която има излаз на море и която получи дерогация за руски петрол. Защо е важно излаз на море? Защото като имаш море, можеш да си доставяш петрол откъдето си поискаш”, заяви Делян Добрев.

Споразумение за съвместно управление:

Механизъм за вземане на решения:

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase