Според него са нужни сериозни лидери, като Бойко Борисов или Мария Габриел

Ще можем да спечелим войната, ако заделим 0,25% от БВП за Украйна. А ако всички даваме повече от 3% за отбраната на Европа, то НАТО ще бъде много по-силен като алианс. Хабим много средства в конкуренция помежду си. Трябва да даваме повече пари, за да бъдем ефикасни и да го правим заедно. Опитът, технологията, те са достъпни в Европа, но ги похабяваме, защото сме твърде разделени. Трябва да гарантираме, че Владимир Путин вярва в НАТО. Това заяви в ефира на "РеВизия" естонският депутат от ЕНП Рихо Террас.

"Предвид развиващата се война, която засяга всички, Европа трябва да вложи много повече в развиване на отбранителния стълб и да започне да действа като гигант на дипломатическата арена. Проблемът в днешно време е, че изпитваме трудност в намирането на държавни глави, на сериозни лидери. Мисля, че имате такива тук, като Бойко Борисов или Мария Габриел. 12 страни в ЕС покриват изискването за 2% от БВП, като 18 планират да го постигнат. От страните в НАТО, 18 са го предвидили за догодина. Но 2% не е достатъчно. Това е договорено като минимум", смята той.

Илхан Кючюк: Не бива да допускаме възхода на популистите

По думите му Европа бавно се е събудила и разбрала, че Путин е проблем. "Първият сигнал, на който трябваше да обърнем внимание, дойде през 2008 година. Русия използва конвенционалните си военни способности, за да постигне политически цели. Войната в Грузия беше първото, което ни освести", посочи евродепутатът.

Според него единна европейска отбрана значи не да имаме 36 различни БТР, произвеждани в Европа, а 3 или 5. "Трябва да сме ефикасни в употребата на способностите си или изграждането им. И да даваме поне 2% от БВП. Естония влага 3% и планира да увеличи дяла. Обсъжда се да се вдигне на 4% от БВП, защото сме малка страна и се нуждаем от повече. Мисля, че и другите трябва да ни последват. Но, ако го правим ефикасно, всъщност ще пестим пари, вместо да губим повече", подчерта Террас.

Емил Радев: Българинът трябва да е информиран какви са рисковете и ползите от въвеждането на еврото

Евродепутатът е категоричен - Путин е убиец и диктатор. "Вчера сутринта се прибрах от Украйна. Видях зверствата, които са извършили руските войници. Не мога да гледам на него като на стратег. Той не е постигнал нито една от политическите си цели. Напротив, с всеки ден се отслабва сам себе си, а и Русия, като праща десетки хиляди руски младежи да загубят живота си в Украйна. Мисля, че първата и най-голяма грешка, произтичаща от удобство за икономиката ни, бе да се използва евтиният руски газ и нефт. Станахме като наркомани. Ако получаваме малки дози наркотици, накрая сме пристрастени. Сега, 2 години след началото на този пълномащабен конфликт, ние вече не зависим от руски нефт, което е добре", отбеляза той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase